vaandel

franciscus
Een mens te zijn op aarde

Studiedag
29-03-03

aardewerk Startpagina
Bronnen van bestaan
Een mens te zijn op aarde
Milieunummer FL 2000
Milieumanifest
Werkdag
Zonnelied
Teksten/gedichten

Op 29 maart 2003 verzorgde Koos Leemker in Leuven een studiedag over spiritualiteit en milieucrisis onder de titel “Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd”. Aanleiding tot deze uitnodiging door Jeanneke van de Ven vormde zijn proefschrift, waarop hij vorig jaar mei promoveerde.
De dag werd georganiseeerd door de werkgroep Aarde-Werk in samenwerking met de volkshogeschool “Elcker-ik Leuven”, een vormingsinstituut voor volwassenen dat wil bijdragen tot een duurzame samenleving, waarbij concrete alternatieve samenlevingsmodellen en levensstijlen – die uitgaan van een duurzame ontwikkeling – gestimuleerd worden.
Aarde-Werk is een beweging voor radicale ecologie. De leden proberen de ecologische crisis, die niet alleen een politiek-economische, maar ook een socioculturele en spirituele crisis is, bewust onder ogen te zien en hun houding tegenover de natuur te veranderen. De groep baseert zich met name op het werk van Rudolf Bahro en Arne Naess.

De dag vond plaats in de Romaanse Poort, Brusselsestraat 66 te Leuven van 10 tot 16 uur.
De 28 deelnemers en deelneemsters waren goed geïnformeerd en zeer gemotiveerd. Daardoor waren de gesprekken en discussies geanimeerd en pittig.
Centraal op deze studiedag stond de vraag in hoeverre de beschavingsfenomenen te maken hebben met de teloorgang van spiritualiteit, met de teloorgang van het uitgangspunt dat er geest of ziel aanwezig is in de dingen, met het gebrek aan contact met een diepere werkelijkheid. Immers noch de politiek, noch de economie, noch de wetenschap of de psychotherapie zullen antwoorden hebben op deze beschavingscrisis.
Samen met de inleider Koos Leemker gingen de aanwezigen op zoek naar een spiritualiteit waarin de mens zijn plaats in het grotere geheel weer kent en zijn verbondenheid daarmee kan vieren. Een drietal inleidingen vormden de rode draad van de dag. Projectie van teksten en beelden was daarbij een welkome ondersteuning.
‘s Ochtends ging de voordracht over “Mensbeeld en Milieucrisis”, gevolgd door een stellingendiscussie. ‘s Middags werden een tweetal lezingen gegeven, gevolgd door groepsgesprekken en plenaire discussies: de eerste lezing over milieu-spiritualiteit in het algemeen en de tweede over milieu-spiritualiteit vanuit franciscaans perspectief.
De dag werd afgerond met lezing en analyse van “Het Zonnelied” van Franciscus van Assisi.
Na een korte evaluatie van de dag ging iedereen dankbaar en tevreden naar huis. Sommigen meldden, dat de accu weer was opgeladen; anderen hadden nieuwe ideeën opgedaan waar ze in eigen kring mee verder kunnen en weer anderen vonden dat deze dag zeker een vervolg zou moeten krijgen met een andere inleider en een andere invalshoek.

14.01.10