vaandel

De Franciscuscyclus van Benozzo Gozzoli in Montefalco

In de jaren 1450-1452 schildert de Florentijnse schilder Benozzo Gozzoli in de San Francesco van Montefalco - nu museum - een frescocyclus, die gewijd is aan Franciscus van Assisi.
225 jaar na de dood van Franciscus gaat hij aan het werk. De fresco's van Giotto in Assisi zijn dan al zo'n 150 jaar droog.
Benozzo wijkt qua keuze en volgorde van Giotto af. Hij laat de wonderen van Franciscus na diens

museum Montefalco
Gozzoli, de fresco's: 1 / 2 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13
dood achterwege. Hij schildert ook ongebruikelijke voorvallen. In totaal verbeeldt hij 17 episodes uit het leven en werk van Franciscus in twaalf schilderingen en een verloren gegaan glas-in-lood-raam. Die moet van je links beneden beginnen te lezen om boven te eindigen. Daarmee volgt Gozzoli Franciscus' weg ten hemel.
Benozzo Gozzoli werd geboren in het jaar 1420 te Florence en overleed in 1497 te Pistoia. Hij was een leerling van Fra Angelico. Zijn voornaamste werken zijn fresco-cycli in Montefalco, Florence, San Gimignano en het Campo Santo in Pisa. Hij toont zich bijzonder kwistig in zijn verbeelding van dieren, perspectief, landschappen en versiering.
Op twaalf webpagina's worden hier zijn fresco's weergegeven. Voor de navigatie zijn de pagina's bovenaan in genummerde links weergegeven. De beschrijving van de afbeeldingen is te danken aan Jan van Adrichem
. 31.10.09