vaandel

De Franciscuscyclus van Benozzo Gozzoli, VIII

Gozzoli, de fresco's:
1 / 2 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13

8. De preek tot de vogels en de zegening van Montefalcovogelpreek
Beide gebeurtenissen spelen zich af in Umbrië. De ligging van de steden is exact weergegeven: links aan de voet van de Subasio ligt Assisi, compleet met burcht en het omvangrijke klooster van Franciscus; achter de vogels ligt Bevagna, in welks omgeving de preek tot de vogels gehouden zou zijn, rechts ligt Montefalco, op de stadsmuur het wapen van de stad en binnen de muren de kerk van San Francesco. Franciscus en zijn metgezel zien we twee keer; de tweede keer de taferelen scheidend. Die twee taferelen ontmoeten elkaar weer in de achtergrond.
De 13 soorten vogels komen in de natuur niet samen voor, en dat is een teken van het godswonderlijke gesprek. Franciscus wijst op het onderwerp van zijn preek ten hemel.
In het tweede tafereel knielen vier mannen voor Franciscus. De eerste zal wel de minderbroeder “Meester Marcus” zijn, die tegen het eind van de 14e eeuw bisschop was van Sarsina en later van Marsico Nuovo. De tweede is Fra Jacopo, de opdrachtgever; de twee anderen zijn waarschijnlijk leden van de familie Calvi, weldoeners van de kerk in Montefalco. Dat Franciscus de stad zegent wordt nergens beschreven, maar zal wel plaatselijke overlevering zijn. De inscriptie luidt:
QUANDO B.F. PRAEDICAVIT AUIBUS APUD MEUANEUM DEMUM BENEDIXIT MONTEM FALCONEM ET POPULUM. – Hoe Franciscus tot de vogels preekte bij Mevaneum (Bevagna?) en vervolgens Montefalco en de bevolking zegende.

13.11.09